# Joran van Soest
Joran van Soest is als kunstenaar zeer geïnteresseerd in communicatie, de complexiteit daarvan, en hoe we daar ruimte voor maken. De afgelopen vijf jaar heeft hij zich toegelegd op het maken van collages, schilderijen, en objecten. Daarnaast onderzoekt hij met behulp van installaties en performances hoe hij zich kan verhouden tot een wereld die veel groter is dan hij.
Joran stelt in zijn werk de intersubjectieve ruimte aan de orde; de tussenruimte tussen zender, boodschap en ontvanger en alles wat daartussen kan ontstaan. Het gaat soms om kwetsbaarheid, complete verwarring, onmacht, onbegrip, maar ook over ruimte scheppen voor herkenning en erkenning van het anders en divers zijn. De interactie tussen mensen wordt niet alleen door taal bepaald. Ook de plek, de geuren, de geluiden, de stilte, de bewegingen, muziek, dans en herinneringen, alles speelt mee.
“Mijn werkwijze is erop gericht dat het leesbaar moet zijn. Dit bereik ik door het tonen van een plek, een beeldelement en één of meerdere figuren. Terugkerende beeldelementen zijn: de Radiotoren, de Zeppelin en het Kampvuur.
Mijn tijd bij GinDS heb ik gebruikt om met mijn performances en installaties onderzoek te doen binnen stedelijke omgevingen. In steden verbinden we ons met veel verschillende plekken. Hoe wij en anderen deze plaatsen delen kan van invloed zijn op de vrijheid en kwaliteit van leven van anderen. Deze plaatsen kunnen verbindend zijn maar ook grenzen vormen tussen groepen mensen. Vandaag de dag staan deze openbare plekken onder steeds grotere druk. Ze worden beïnvloed door commercie en bedrijven, hoe we samen communiceren en samenzijn. Zaken als Polarisatie en privatisering van het openbare leven bedreigen de vrije ruimte voor onze interactie en communicatie met elkaar”.