SOPHIE & SJAAK VAN BROEKHOVEN

Sophie en Sjaak van Broekhoven werken van februari t/m april 2022 in De batterij aan de Sloterweg

Een jaar geleden zaten we in Rotterdam in een café. Sjaak was toen bezig met zijn afstudeerwerk. Tot die tijd hadden wij eigenlijk nooit gepraat over het werk dat we maakten. Sjaak vertelde over het project waar hij aan werkte. Hij was een performance aan het maken en had dit nog nooit eerder gedaan. In zijn performance speelde een grote marionet de hoofdrol. Het moet gaan over het vormen van een identiteit. Op wat voor manier wordt dit gevormd en komt dat vanuit jouzelf of uit de wereld om je heen? Door de pop tot leven te laten komen kun je mensen laten geloven dat deze een autonoom figuur is wat zelf keuzes maakt. Maar uiteindelijk worden deze keuzes bepaald door de persoon die de pop stuurt.

Tijdens dit gesprek kwamen we erachter hoe veel we gemeen hebben in wat we maken en hoe we werken, maar ook de gelijkenissen in een maakproces voor een beeldend werk en voor een theatervoorstelling. Dat we veel gemeen hadden was misschien geen hele grote verrassing aangezien in hetzelfde gezin zijn opgegroeid, maar het idee ontstond om samen wat te maken, om te zien waar onze manier van maken gelijk is en verschilt, waar we elkaar kunnen vinden en kunnen uitdagen.

Sophie van Broekhoven
Sophie van Broekhoven is een docerend theatermaker en illustrator. In 2018 studeerde Sophie af aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam aan de opleiding Theaterdocent. De afgelopen jaren heeft zij verschillende voorstellingen mogen maken en spelen en maakt zij illustraties voor onder andere ITA Academy. Haar voorstellingen hebben een schijnbare simpele stijl. Met het inzetten van minimale middelen een zo groot mogelijke wereld creëren. Sophie vertelt verhalen van de kleine mensen, van de underdogs, van de anti-helden die allemaal groter zijn dan ze denken. Op die manier maakt zij van het normale, alledaagse iets bijzonders en absurds, waarin ze een spiegel probeert voor te houden maar geen mening wil opdringen. Misschien meer een troost in de herkenning. Ze wil met haar werk een beroep doen op de fantasie en de belevingswereld van het publiek. Het theater is volgens Sophie het uitgelezen middel om uit de realiteit te stappen en meegenomen te worden in een verhaal. Je ergens in kunnen verliezen terwijl je er zelf voor kiest. Makers die haar inspireren zijn onder andere: Wes Anderson, Jetse Batelaan (Theater Artemis), Anna Theresa de Keersmaeker, Peter Brook en nog vele anderen.

Still uit theatraal onderzoek “Meneer Dinges” Sophie van Broekhoven 2016

Sjaak van Broekhoven
Sjaak van Broekhoven is beeldend kunstenaar afgestudeerd in 2021 aan het St. Joost in Breda. Sjaak houdt zich bezig met vragen rondom identiteitsvorming, escapisme en de verhouding tussen realiteit en fictie. De dualiteit van enerzijds een plek vinden in de wereld en anderzijds willen ontsnappen aan de realiteit met behulp van fictie en fantasie.
Hoewel hij vaak de neiging heeft richting ‘lens based media’ zoals: fotografie, video en animatie staat het medium nooit helemaal vast en is de keuze afhankelijk van het werk. Zo heeft hij ook een aantal keren gewerkt met performance en sculpturale uitwerkingen.

Vooronderzoek “Kleine jongen” Sjaak van Broekhoven 2021