Oktober en november 2023 werkt beeldend kunstenaar Noortje de Brouwer in de Batterij aan den Sloterweg. Het resultaat van deze residentie is te zien op 15 december vanaf 18.00 uur.
ARTIST IN RESIDENCY: EXPOSITIE
Op vrijdag 15 december nodigen wij u van harte uit voor de expositie “Entering Two Doors Simultaneously”. Tijdens een twee maanden durende residentie bij GinDS, gingen beeldend kunstenaars Noortje de Brouwer, Jonathan Vervoort, Kotryna Buruckaité, Veniamin Kazachenko, Gloriya Avgust en Ezra Babski de samenwerking aan. De kunstenaars lieten zich inspireren door de voormalige bunker ‘Batterij aan den Sloterweg’ en creëerden een kunstwerk dat compleet verweven is met de locatie. De installatie ontvouwt zich over verschillende ondergrondse ‘knooppunten’ als onderdeel van de oude verdedigingslinie van Amsterdam.
De tentoonstelling is geïnspireerd op mycelia. Deze netwerken bestaan uit wortelachtige schimmeldraden en spelen een cruciale rol in ons ecosysteem. Mycelia wisselen substantiële voedingsstoffen en informatie uit tussen organismen. Vanwege hun rizomatische structuur weten ze enkelvoudige en meervoudige definities te trotseren. Net zoals mycelia de grens tussen enkel- en meervoud laten vervagen, heft deze groep tijdelijke residenten het kader van hun individuele artistieke praktijken op. Geïnspireerd door mycelia treden ze via dit experiment als collectief naar buiten en gaan ze opzoek naar een nieuwe, symbiotische vorm van samenwerken.
Vrijdag 15 december, vanaf 18.00 uur, Batterij aan de Sloterweg, Rijnlanderweg 989, 2132 ML, Hoofddorp
Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Cultuurfonds.
Noortje de Brouwer (1991) studeerde 2009-2013 Product Design aan ArtEZ Arnhem, behaalde later van 2013-2017 haar BA in Interieurarchitectuur aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en ronde in 2021 een MA in Beeldende Kunsten af aan Sint Lucas te Antwerpen.
Haar artistieke praktijk is een voortdurende zoektocht naar de diepere lagen van menselijke ervaring in relatie tot de natuurlijke wereld. Geïnteresseerd in ideeën over helderheid, levensbevestiging en de essentie van een moment, omarmt Noortje het lichaam en de zintuigen als hulpmiddelen om vat te krijgen op de wereld om haar heen. Door het lichamelijk aangaan van een vraagstuk probeer zij deze verder te doorgronden. Dit somatisch leren vertaalt zich in verschillende media, waaronder korte video’s, fotografie, performance en tactiele installaties. Vaak wordt hierbij het publiek uitgenodigd deel te nemen in de vorm van het uitvoeren van opdrachten, recepten of handelingen om zo zelf ondergedompeld te worden in het fysieke onderzoek.