Marieke Vonk

Beeldend kunstenaar Marieke Vonk gaat bij Ginds aan de slag met The Black Box: The Black Box is een compleet mobiele zeefdrukkerij. Deze bijzondere installatie is gemaakt door Ed Visser en later gekocht door Paradiso, nu heeft deze mobiele zeefdrukkerij zijn  thuis in Hoofddorp bij Pier K. Aan alles is gedacht: ramen kunnen belicht worden, er kan natuurlijk gezeefdrukt worden en er is een unit waar ramen schoongemaakt kunnen worden. Kortom, het hele zeefdruk proces kan, op locatie, doorlopen worden. 

Bij Ginds gaat Marieke drie weken lang maken, onderzoek doen en experimenteren met zeefdruk. In haar collages werkt ze met gevonden materiaal, kleine fragmenten uit oude kranten en tijdschriften die haar aandacht trekken. Dit is altijd de basis. Door ze uit hun context te halen, uitsneden te maken en ze te combineren met andere vormen ontstaat een nieuw beeld. De afgelopen tijd heeft Marieke ook veel beeldonderzoek gedaan. Tijdens Fully Charged wil zij dit onderzoek als uitgangspunt gebruiken en de vertaalslag naar zeefdruk maken. 

“Ik gebruik in mijn eigen werk op dit moment vooral stencil zeefdrukken, een methode waarmee je door middel van papieren stencils delen van je raam af dekt. Dit werkt heel snel, intuïtief en heeft veel mooie kwaliteiten, maar heeft ook zijn beperkingen ten opzichte van ‘klassiek’ zeefdrukken, waarbij je een raam belicht. Zo kun je bij een meer-kleurenprint bijvoorbeeld veel meer werken met tonen en schaduwen en kun je werken met bestaand beeld, zoals ik in mijn collages doe. Ik heb heel veel zin om met deze mobiele zeefdrukkerij in dit klassieke zeefdrukken te duiken. Ik kijk er naar uit dit verder te onderzoeken en te integreren in mijn werk. 

Over Marieke Vonk
Marieke Vonk (1988) is beeldend kunstenaar. In 2013 studeerde ze af aan Design Academy Eindhoven. Hierna verplaatste ze haar focus naar beeldende kunst. Marieke’s werk is abstract en minimalistisch. Ze werkt hoofdzakelijk met collage en zeefdruk, waar haar liefde voor papier, vorm en kleur tot uiting komen. Voor haar draait het om experimenteren en onderzoeken. Het proces is net zo belangrijk als het resultaat. In de eindeloze stroom afbeeldingen om ons heen gaat ze op zoek naar vergeten details. Wat normaal over het hoofd gezien wordt, staat in haar collages centraal. Gewapend met een schaar bladert ze door tijdschriften, kranten en boeken. Ze zoomt in en laat zich verrassen. Details worden uit de bestaande context gehaald en gestript tot de essentie overblijft. Deze fragmenten spelen nu de hoofdrol. Details worden verbonden totdat ze hun eigen verhaal vertellen. Daarna is het de fantasie van de kijker die het overneemt. Marieke exposeerde met haar werk eerder in onder andere Noorwegen. Naast het maken van haar eigen werk geeft ze workshops en les, onder andere bij Pier K in Hoofddorp.