KARIEN BEIJERS

KARIEN BEIJERS // WINTERWENDE 

Van oktober 2021 t/m januari 2022 waren de sleutels van De Batterij aan de Sloterweg voor beeldend kunstenaar Karien Beijers. De ervaringen met de ruimte en de huidige staat van de batterij vormden haar inspiratiebron. 

In verband met de geldende coronamaatregelen is de eindpresentatie van het werk van Karien Beijers vastgelegd in een videoportret.

Beijers gebruikte elementen die kenmerkend zijn voor de Batterij en het verblijf. Zoals de lichtval, het ritme van ramen, deuren, luiken, de cellen. 

De condities buiten; het weer, het licht, de temperatuur, dringen door tot in het fort en werken mee aan deze atmosfeer. 

“In zekere zin voerde ik afgelopen maanden een dialoog met De Batterij. Door haar en haar condities steeds beter te leren kennen in combinatie met de geschiedenis van de plek, merkte ik dat mijn gedachten erdoor werden gegrepen en het project daardoor werd beïnvloed. Het resulteerde in werk dat ik met niemand anders had kunnen maken dan met haar.” 

De geschiedenis van de Stelling van Amsterdam en in het bijzonder de herinneringen van Lolke Rang, Reserve-eerste-luitenant aan zijn dienst tijdens de mobilisatie, wie voor lange tijd in de Batterij verbleef, boden extra gelaagdheid aan het verblijf van Beijers. 

Tijdens de kortste dag van het jaar gebeurde er iets bijzonders. Door de ligging van De Batterij en de weerkaatsing van de lage zon in de glazen gevel van het nieuwe kantoor aan de overkant, ontstond een overvloedige lichtinval. Deze dag, de omstandigheden en betekenis gaven dit werk haar definitieve titel. Winterwende. 

Still uit ‘Openingen’ van Karien Beijers

In bovenstaand portret gemaakt door Jan-Willem Meurkens en Michiel van der Zeeuw blikt Karien Beijers terug op haar residentie periode bij Ginds en geeft zij toelichting bij haar werk.  

Voor meer informatie over Karien Beijers ga naar haar website