ARTIST IN RESIDENCE: EMMA KROOS

De Batterij aan den Sloterweg is de residentieplek van Stichting GinDS. Hier werkt een kunstenaar gedurende drie maanden aan een eigen onderzoek of project. Emma Kroos zal de Batterij betrekken van oktober 2020 t/m december 2020.

Emma Kroos studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie in 2017. Sinds een klein jaar huurt zij een atelierruimte bij Broedplaats BOGOTÁ.

BIO

Emma Kroos (Amsterdam, 1992) kijkt, pakt, snijdt, vouwt, smelt, breekt en knoopt materialen tijdens haar experimenten. Het materiaal voelt levendig aan in haar sculpturale werk. Vanuit de fenomenologie is de ervaring van het maken en de ervaring van de kijker belangrijk. Ook Wabi Sabi inspireert de kunstenaar, die gebruik maakt van herhaling, imperfectie en tijdelijkheid. De werken bestaan uit zeer uiteenlopende materialen zoals beton, stof, metaal, hout en klei en de huiden hebben vaak veel textuur. Emma put inspiratie uit de ruimte waar het werk terecht komt. De architectonische elementen zoals constructie en structuur van de ruimte bepalen de vorm van het werk, dit gaat zowel over de ruimtes binnen als over de publieke ruimte.

Emma Kroos is in 2017 afgestudeerd van de Gerrit Rietveld Academie en o.a. een werk in de publieke ruimte gemaakt die financieel ondersteund is door het AFK, verder heeft Emma meerdere evenementen georganiseerd en ook meegedaan aan diverse tentoonstellingen zoals Not For Profit Art Party tijdens Rotterdam Art Week. Op dit moment volgt ze een master bij het Piet Zwart Instituut.

Werkplan

” Voor deze residentie in de Batterij aan de Sloterweg (bunker/fort) ga ik kijken naar de architectonische en landschappelijke elementen. De Stelling van Amsterdam is bedacht en uitgevoerd, het landschap is hiervoor aangepast. Gedurende het bouwproces van de Stelling heeft er technische vooruitgang plaatsgevonden; een voorbeeld is de verandering van bouwmateriaal van baksteen naar beton.

Mettertijd is het gebouw op diverse manieren gebruikt. De geschiedenis van het gebouw en diens directe omgeving is wellicht gedeeltelijk nog zichtbaar (mits je het weet). Die veranderingen en de verschillende functies van het bouwwerk, daar wil ik me op richten. Ik begin mijn onderzoek o.a. bij het nationaal archief en kijk naar de zichtbare kenmerken om mij heen. Vanuit daar zal ik al makend de ruimte gaan onderzoeken. ”