ARTIST(S) IN RESIDENCE: WIM WARRINK & JOYCE TER WEELE

Van februari tot eind mei zullen voor het eerst twee kunstenaars gelijktijdig de Batterij aan den Sloterweg betreden voor hun onderzoek.

Wim Warrink (1983) is in 2015 cum laude afgestudeerd aan Academie Minerva in Groningen. Ook was hij dat jaar de winnaar van de Klaas Dijkstra Award.
Een onderzoekende houding is een karaktereigenschap waar vorm aan te geven is. Wim bevraagt in zijn werk natuurwetenschappelijke en filosofische thema’s en komt daarbij met een beeldend antwoord.

“Het is verstandig om zo nu en dan een vraagteken te plaatsen bij de dingen die u lang voor vanzelfsprekend hebt gezien.”
Bertrand Russel

“Tijdens de werkperiode in de Batterij wil ik mij voornamelijk bezighouden met het maken van grafiek. In het verleden heb ik veel vrije grafiek gedaan en nog steeds verhoudt mijn werk zich tot een grafische discipline. Het maken van ‘echte’ prenten is echter wat op de achtergrond geraakt. De periode bij Ginds zou ik me graag weer willen verdiepen in deze technieken. 

Ook zou ik meer met het thema ‘zwaartekracht’ willen doen. Tijdens de residentie in Leipzig heb ik al wat nieuwe ideeën uitgewerkt, maar hier ben ik nog niet klaar mee. In Leipzig heb ik een ‘flinke’ hangende sculptuur gemaakt. Graag zou ik hier meer kleinere vormen voor proberen te vinden. Dat houdt in dat in de eerste fase vooral naar materiaal gezocht zal worden. Zowel voor het maken van de afdrukken als voor de hangende sculpturen.” Aldus Wim.

Joyce ter Weele (1988), studeerde in 2015 af aan Kunstacademie Minerva en won in datzelfde jaar het Coba de Groot Stipendium. Het werk van Joyce gaat over het avontuur van het kijken en het

(opnieuw) betekenis geven aan bekende vormen en ruimtes. Joyce maakt tekeningen waarin materialen gecombineerd worden zoals houtskool, potlood, fineliner, grafiet, collage, fotografische technieken (grafiek & monotype) en verf. 

Het uitgangspunt is de figuratieve werkelijkheid die ze vastlegt in foto’s, die als startpunt fungeren voor een abstracte tekening. Joyce maakt dat haar omgeving het onderzoeksveld wordt en tot inspiratie leidt voor een werk. Architectonische, moderne en historische gebouwen waarbij de mens afwezig is inspireren haar daarin in het bijzonder.

Tijdens de werkperiode in de Batterij zal Joyce bezig gaan met het maken van collages, het vertalen van een tekening naar een linosnede en wil ze gaan experimenteren met het werken op canvas.

De onderzoeksperiode van Wim en Joyce zal eind mei 2020 worden afgesloten met een expositie. Houdt deze website in de gaten voor precieze data en meer informatie.