ZOMERRESIDENTIE #4: JANNEKE KORNET

In de zomer van 2020 staan er voor het eerst bij Stichting GinDS korte residenties op de planning. Verschillende kunstenaars zullen hier in plaats van drie maanden slechts drie weken werken aan een onderzoek. Het resultaat van deze onderzoeken zal te zien zijn op het broedplaatsbrede evenement op zaterdag 26 september 2020. Klik hier voor meer informatie over DaarGinDS

De kunstprojecten van Janneke Kornet zijn onderzoeken naar het menselijk leven. Kornet koppelt ons verleden aan het heden en geeft op deze manier inzicht in onze manieren van doen. Vaak zijn de projecten plaatsgebonden. Zij is een verhalen verteller met interesse in geschiedenis. Ze zoekt op diverse locaties en in diverse tijden naar vergeten verhalen en onbekende feiten die tot de verbeelding spreken. Deze opmerkelijke verhalen deelt zij door middel van haar werk met het publiek. Universele en maatschappelijke thema’s zoals eten, wonen en religie komen aan bod.

‘ Momenteel doe ik onderzoek naar de historische relatie tussen de mens en gewassen, bomen en planten. Ik laat de innige band tussen mens en natuur die er vroeger was zien om zo onze huidige omgang met klimaat, natuur en voedsel ter discussie te stellen.

Het onderzoek heeft twee richtingen die nauw met elkaar samenhangen:
– Het bestuderen van verhalen uit diverse religies en mythologieën waarin bomen, planten en gewassen een belangrijke rol spelen. In dit kader ben ik benieuwd naar de bomen en planten die rond de Batterij staan.
– Het bestuderen van diverse godinnen die gerelateerd zijn aan landbouw, vruchtbaarheid en de aarde. Deze interesse begon tijdens mijn residency in Vietnam afgelopen januari. Daar maakte ik werk over de Vietnamese godin van de aarde. Nu onderzoek ik welke godinnen er in Nederland en omgeving, voor het christendom, werden vereerd. Tijdens de residency bij GinDS werk ik door aan dit onderzoek en wil ik dit vertalen in nieuw beeldend werk. ‘