FULLY CHARGED #2 Anouk van Wijk

Anouk van Wijk [1994] werkt als beeldend kunstenaar aan sculpturen, installaties en ander spul. Ze is in 2016 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en is momenteel bezig met de tweejarige onderzoeksmaster Artistic Research aan de Universiteit van Amsterdam. 

In haar werk onderzoekt ze het dynamische en eindeloos creërende karakter van het lichaam, van zowel mensen, dieren, planten, micro-organismen als andere wezens. Vanuit dit idee van veranderlijkheid benadert ze de concepten waar haar werk om draait; de onvoltooidheid van het bestaan, van het lichaam dat constant in wording is, binnen een wereld die constant in wording is. De grote diversiteit aan materialen—slijmerig, zacht, elastisch, harig, glimmend, nat—maakt dat de werken zich bevinden op de dunne grens tussen gevoelens van aantrekking en afstoting. 

Ondanks haar achtergrond in fashion design en kostuumontwerp heeft ze—door de grote verscheidenheid aan materialen die de wereld te bieden heeft—het medium textiel de afgelopen jaren wat laten verstoffen. Tijdens haar werkperiode bij Ginds zal ze hier weer nieuw leven in gaan blazen. Ze duikt de komende weken in de onzichtbare omgeving die verborgen ligt in microscopische structuren rondom de Batterij. Als een verzamelaar gaat ze op pad; op zoek naar een rijke verscheidenheid aan materialen om vervolgens onder de microscoop deze wereld zichtbaar te maken. Een kluit gras, een krulletje schapenvacht, algen uit het water; allen worden een poging tot het vangen van het dynamische karakter van de materialen die de omgeving van de Batterij maken tot wat ze is.

Bekijk haar website voor een greep uit eerder werk: www.anoukvanwijk.com