LIEVERLEDE AARDWERKEN VAN EMMA KROOS EEN ONLINE PORTRET

De Batterij Aan den Sloterweg is de artist in residency van GinDS. Drie maanden lang werkte hier beeldend kunstenaar Emma Kroos. Deze werk- en onderzoeksperiode wordt afgesloten met een korte film gemaakt door Jan Willem Meurkens en Michiel van der Zeeuw. De première is online op zaterdag 23 januari om 16:00 uur.

Emma Kroos is in 2017 afgestudeerd van de Gerrit Rietveld Academie en studeert tijdens haar residentie bij Ginds aan het Piet Zwart Instituut.

Emma kijkt, pakt, snijdt, vouwt, smelt, breekt en knoopt materialen tijdens haar experimenten. Het materiaal voelt levendig aan in haar sculpturale werk. De werken bestaan uit zeer uiteenlopende materialen zoals beton, stof, metaal, hout en klei en de oppervlakten hebben vaak een ruwe textuur. Emma put inspiratie uit de omgeving waar het werk terecht komt. De architectonische elementen zoals constructie en structuur van de ruimte bepalen de vorm van het werk.

Tijdens haar residentie reflecteert Emma op het door mensen gecreëerde landschap rondom de Batterij aan de Sloterweg. Emma’s perspectief op wat het landschap is, komt voort uit de kenmerken van de bunker. Het gebouw bevat allerlei scheuren in het beton, vergaan metaal en afgebladderde kalk. Deze elementen geven het bouwwerk een uniek karakter. Door middel van fysieke afdrukken en afgietsels zijn die scheuren onderzocht.

Door middel van rauwe (bouw)materialen zoals beton, gips, latex en aarde heeft Emma sculpturen gemaakt die specifieke eigenschappen van het gebouw benadrukken en een relatie naar buiten proberen te leggen.

“Ik ben begonnen met de residentie tijdens de tweede corona golf. Het feit dat ik op een fysieke locatie kon werken (buiten mijn eigen studio) heb ik als een luxe ervaren. De bunker en ik zijn samen geweest in deze geïsoleerde tijd en we hebben elkaar innig geknuffeld. Zo heb ik het gebouw en de directe omgeving goed leren kennen op een lijfelijke manier”. In het portret gemaakt door Jan Willem Meurkens en Michiel van der Zeeuw vertelt Emma Kroos over haar onderzoek, het maakproces en het verblijf in de batterij.

Bekijk op zaterdag 23 januari om 16:00 hier de korte film.