Nieuwe AIR: Noortje de Brouwer

Oktober en november 2023 werkt beeldend kunstenaar Noortje de Brouwer in de Batterij aan den Sloterweg.


Noortje de Brouwer (1991) studeerde 2009-2013 Product Design aan ArtEZ Arnhem, behaalde later van 2013-2017 haar BA in Interieurarchitectuur aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en ronde in 2021 een MA in Beeldende Kunsten af aan Sint Lucas te Antwerpen. 

Haar artistieke praktijk is een voortdurende zoektocht naar de diepere lagen van menselijke ervaring in relatie tot de natuurlijke wereld. Geïnteresseerd in ideeën over helderheid, levensbevestiging en de essentie van een moment, omarmt Noortje het lichaam en de zintuigen als hulpmiddelen om vat te krijgen op de wereld om haar heen. Door het lichamelijk aangaan van een vraagstuk probeer zij deze verder te doorgronden. Dit somatisch leren vertaalt zich in verschillende media, waaronder korte video’s, fotografie, performance en tactiele installaties. Vaak wordt hierbij het publiek uitgenodigd deel te nemen in de vorm van het uitvoeren van opdrachten, recepten of handelingen om zo zelf ondergedompeld te worden in het fysieke onderzoek.  

Werkplan 
In de aankomende periode in de ‘Batterij aan den Sloterweg’ verdiep ik mezelf in wat er gebeurt met personen en diens verhouding wanneer je aan elkaar toegewezen, verblijft in een bunker. Meerdere malen wil ik een artistieke opsluiting aangaan met verscheidene individuen vanuit diverse artistieke hoeken om de verhouding tussen elkaar en de gegeven ruimte af te tasten en te ontdekken. Hiervoor worden steeds andere parameters opgesteld om tot werk te komen. 

Met de volgende kunstenaars wil ik gedurende de residentie een samenwerking aangaan:
Kotryna Buruckaite (LT)
Veniamin Kazachenko (RU)
Ezra Babski (USA)
Gloriya Avgust (BG)
Jonathan Vervoort (NL)