OPENING 29 september

Kunst bloeit in bunkers Geniepark
HOOFDDORP – “Je ziet hier de hele wereld. Het is een ongelooflijk inspirerende plek”, zegt beeldend kunstenaar Ann-Greet List. Hoofddorp is sinds deze zomer een creatieve hotspot rijker: GinDS in het Geniepark. Iedereen is aanstaande zaterdag 29 september welkom tijdens de open dag in de ‘Batterij aan den Sloterweg’.

“Het is een gebied vol tegenstellingen, landelijk én dynamisch”, zegt Anne-Greet List. “Vanuit mijn atelier zie ik het land waar pas nog de uien zijn gerooid, maar ook de snelweg in de verte. De schapen liepen de hele zomer onverstoorbaar te herkauwen op de dijk terwijl de vliegtuigen boven ons hoofd denderden. En dan heb je nog de medewerkers van bedrijventerrein Beukenhorst-Zuid die hier tussen de middag een ommetje maken, dan is het opeens druk.”

Ontmoetingsplaats
Anne-Greet List is een van de kunstenaars die een atelier heeft in de nieuwe broedplaats GinDS (Genie in de Stelling) in het Geniepark. Die bestaat uit het minifort de ‘Batterij aan den Sloterweg’ uit 1906 en acht munitie-opslagbunkers uit de jaren 50 aan de Geniedijk. Deze rijksmonumenten zijn door Stadsherstel gerenoveerd en geschikt gemaakt als ontmoetingsplaats voor kunst, publiek en bedrijfsleven. De broedplaats biedt niet alleen onderdak aan de kunstenaars, maar moet ook bijdragen aan de levendigheid van het gebied.

Ontstressen
Milton Koswal van B4REAL heeft daar wel ideeën over. “Het lijkt ons leuk om kleine voorstellingen te geven, van een kwartier of halfuur, voor de werknemers van Beukenhorst-Zuid. Als momenten om even te ontstressen.” B4REAL is een artiestencollectief van zo’n vijftig (vooral) muzikale talenten. De stichting huurt twee bunkers. “Voor ons zijn die bunkers ideaal omdat niemand er last van ons heeft als we repeteren. Maar het is ook een superleuke creatieve plek. Het voelt alsof je op het platteland bent, terwijl Amsterdam, Amstelveen en Schiphol heel dichtbij zijn. En je zit zo op de A4.”

Fascinerend
In de Batterij verblijven tijdelijk kunstenaars, steeds voor drie maanden, om te werken aan een project of kunstwerk. Beeldend kunstenaar Lisa Sebestikova strijkt hier van oktober tot en met december neer. “Ik heb vaker op locatie gewerkt, maar het is voor mij nieuw om zo’n lange periode op een onbekende plek met één ding bezig te zijn. Ik doe voor mijn project onderzoek naar de bijzondere geschiedenis van de Batterij en de bunkers. Ook ben ik gefascineerd door de tegenstelling tussen de beslotenheid van de bouwwerken en de weidsheid van het landschap. Ik heb enorm veel zin om aan de slag te gaan.” Na afloop van haar verblijf wordt het werk dat Lisa heeft gemaakt geëxposeerd.

Rups
Op de groepsexpositie tijdens de open dag zijn twee werken van Lisa Sebestikova te zien, Rules of Content en Forever and ever. In haar werk speelt zij met de thema’s herkenbaarheid en vervreemding. Forever and ever is een afdruk van een afgietsel van een stuk muur en vloer van haar oude atelier. “Op deze manier heb ik die altijd bij mij.” Van Anne-Greet List wordt een enorme rups tentoongesteld, gemaakt van gerecycled plastic touw. Ook lopen er twee dames rond, de Hoedsters, in kostuums die van hetzelfde materiaal zijn gemaakt. “Met mijn werk wil ik erop wijzen dat wij ons tegen onszelf moeten beschermen. Want de mens is een superroofdier dat de aarde uitput.” B4REAL is aanwezig met onder meer een optreden van Luna Mae, achtergrondzangeres van Waylon en Glennis Grace.

Eerste samenwerkingen bij GinDS:

De muzikanten Mola en het collectief van Milton Koswal.