ZOMERRESIDENTIE #2 SJOERD SCHUNSELAAR

In juni is de tweede editie van ‘Fully Charged’ gestart. Verschillende kunstenaars zullen hier in plaats van drie maanden slechts drie weken werken aan een onderzoek. Het resultaat van deze onderzoeken zal te zien zijn op het broedplaatsbrede evenement op zaterdag 25 september 2021. Voor meer informatie over dit evenement; houdt de website in de gaten.

Beeldend kunstenaar Sjoerd Schunselaar (1990) is van kinds af aan gefascineerd door audiovisuele en elektronische technologie, de krachten in de natuur en het menselijk lichaam. Wat begon met het uit elkaar halen van een Gameboy resulteerde jaren later in driedimensionale objecten gemaakt van ruwe materialen als hout, metaal en rubber. In zijn werk maakt hij de
onzichtbare elementen uit de natuur zichtbaar door middel van wetenschap en technologie.

Met instrumenten en machines vertaalt hij onderzoeksresultaten in visuele kunstwerken met een minimalistisch en mysterieus uiterlijk. Hij presenteert een nieuwe kijk op wat voorheen onzichtbaar leek te zijn, en probeert zo een brug te slaan tussen mens en technologie.

De omgeving van de ‘Batterij aan de Sloterweg’ (dat gebouwd is in 1906) heeft in de jaren een flinke verandering doorgemaakt. De bunker die ooit gebouwd werd als verdedigingslinie is tegenwoordig omringd door kantoren, spoor- en autowegen, vliegtuigen en distributiecentra. Zo is er nu maar weinig meer te zien van de oorspronkelijke Haarlemmermeerpolder. Wat is er nog over van de oorspronkelijke identiteit na de verandering in dit gebied? Tijdens mijn residentie ga ik op zoek naar sporen van de activiteiten die vandaag de dag rond het fort plaatsvinden. Door onder meer het creëren van pigmenten, gehaald uit de natuur van de omgeving, maak ik beelden die de plek een vernieuwde identiteit geven.

Website Sjoerd Schunselaar