ARTIST IN RESIDENCE: MARIANNE VAN APEREN

Marianne van Aperen (1993) studeerde Textiel en Beeld&Taal aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Ze woont in Utrecht en in Gent, waar ze een master doet in Textielontwerp aan de KASK. Ze werkt vooral met textiel, tekst, installaties en performances. Thema’s als vertrek, verlies, reizen, thuiskomst, geborgenheid, eenzaamheid, rouw, menselijke eigenheid en kwetsbaarheid worden in haar werk onderzocht en belicht. 

Haar residentie residentie in de batterij wil Marianne voor een deel schrijvend en voor een deel wevend achter haar weefgetouw doorbrengen. Het ene zal zich afwisselen met het andere, zo gaat het bijna altijd in haar praktijk: waar woorden ophouden, nemen draden het over en andersom.

“Graag zou ik de tijd en rust benutten om een fictiewerk te schrijven,  waarschijnlijk een kort verhaal, enkele korte verhalen of een novelle. Bij schrijven horen bij mij altijd tussenpozen van afstand nemen en redigeren en die tijd wil ik graag nemen om complementerend beeldend werk te maken.

Bij mijn bezoeken aan GinDS waren er tot nu toe verschillende dingen die me opvielen, maar één daarvan was het overvliegen van de vele vliegtuigen van of onderweg naar het nabij gelegen Schiphol. Ik vermoed dat het thema van mijn onderzoek en werk iets te maken zal gaan hebben met vertrekken, blijven, gaan of thuiskomen. Ook omdat ik op het moment op het punt sta om twee huizen in twee verschillende landen te gaan hebben, vermoed ik dat dat iets gaat zijn waar ik veel gedachtes en gevoelens over ga hebben. “

Website Marianne van Aperen